Tradities huwelijksdag

Wanneer jullie gaan trouwen, is het misschien leuk om je eens te verdiepen in de verschillende tradities die er zijn. Wie weet is er wel een traditie die jullie terug willen laten komen op jullie trouwdag. Hieronder een greep uit de vele tradities.

Kousenband

Veel bruiden dragen nog steeds een kousenband op hun trouwdag. Hier is dan meestal de kleur blauw in verwerkt, want blauw is de kleur van het (bruids-)geluk. Wanneer aan het einde van de trouwdag de bruid haar bruidsboeket  naar haar vrijgezelle vriendinnen heeft gegooid, gooit de bruidegom vervolgens de kousenband naar de vrijgezelle vrienden. Degene die het bruidsboeket en de kousenband vangen zijn de volgende bruid en bruidegom.

Kousenband

Sluier

Sluiers werden gebruikt om te voorkomen dat de bruidegom zijn bruid van tevoren zag; vooral bij gearrangeerde huwelijken werd op deze manier voorkomen dat de bruidegom er vandoor ging als de schoonheid van de bruid tegenviel. Maar een sluier werd ook gezien als symbool van ondergeschiktheid van de vrouw aan de man. Daarnaast voorkwam het dragen van een sluier dat de boze geesten de bruid zouden zien. De sluier mocht voor het gezicht van de bruid weg als zij getrouwd was, want dan zorgt de bruidegom voor haar en kan hij haar beschermen.

Er werd ook een geneeskundige werking toegeschreven aan de sluier. Na het huwelijk werd een sluier vaak gebruikt om de wieg van de kindjes mee te bekleden, omdat men dacht dat dit ervoor zou zorgen dat de kindjes meer kans hadden om gezond en gelukkig op te groeien.

Rijst strooien

Na de huwelijksceremonie verzamelen de gasten zich en vormen een haag waar het bruidspaar door loopt. Op dat moment wordt er rijst gestrooid, wat symbool staat voor de vruchtbaarheid en schoonheid van het bruidspaar. Let er wel op dat het niet overal meer is toegestaan om met rijst te strooien.

Parels

Er zijn bruiden die er niet voor kiezen om parels op hun trouwdag te dragen, aangezien parels ook wel bruidstranen worden genoemd. Er wordt dan als alternatief gekozen voor diamanten (reinheid en harmonie), robijnen (tevredenheid) of saffieren (charme). Gouden sieraden beloven volgens de overlevering een gouden toekomst.

Parels

Weggeven van de bruid

Het weggeven van de bruid door de vader heeft een zakelijke oorsprong. De vader ruilde de bruid in voor geld of een materiële vergoeding. Tegenwoordig gaat het om het vertrouwen in de nieuwe verbintenis en een uiting van liefde en genegenheid.

Bruidstaart

De bruidstaart bestaat al sinds de Romeinen. Gist staat voor vruchtbaarheid en de kruimels brengen geluk voor de gasten. Het gezamenlijk aansnijden van de bruidstaart staat voor verbondenheid. De hand van de bruidegom ligt over de hand van de bruid. Een kus over de bruidstaart moet weer geluk brengen.

De bovenste laag van de bruidstaart wordt vervolgens in de vriezer bewaard tot de geboorte van het eerste kind of de eerste huwelijksdag. En wanneer het bruidsmeisje met een stuk bruidstaart onder haar kussen slaapt, zal ze gaan dromen over haar toekomstige echtgenoot.

Bruidstaart huwelijk cakeworks

Bruidstaart van Cakeworks

Duiven

Bruidsduiven staan symbool voor liefde en trouw. Een duivenkoppel is altijd trouw aan elkaar en doet alles samen. Veel bruidsparen laten de duiven los na de huwelijksceremonie.

Bedankjes

Als bedankje kunnen jullie bruidssuikers meegeven aan de gasten. Deze werden oorspronkelijk gegeven in een setje van vijf stuks en staan voor geluk, liefde, trouw, voorspoed en vruchtbaarheid.

Willen jullie meer informatie en advies, dan mogen jullie altijd contact met mij opnemen.