Dresscode

Veel bruidsparen geven aan de huwelijksdag een bepaald thema mee in de vorm van een kleur of een stijl. Dit wordt dan doorgevoerd in de verschillende onderdelen zoals de uitnodiging, bloemen, taart, decoratie, etc. De dresscode speelt daar vaak een grote rol bij. Bij een formeel huwelijk kiest men bijvoorbeeld voor jacquet overdag en smoking voor de avond; bij een huwelijk aan het strand kiest men sneller voor casual kleding.

Vinden jullie het moeilijk om een dresscode af te geven, ga er dan van uit dat de gasten het fijn vinden om te weten waar ze aan toe zijn. En zo voorkomen jullie dat gasten zich opgelaten voelen omdat men overdressed of underdressed kan zijn. Wanneer je namelijk geen dresscode afgeeft, kan de ene gast in een cocktailjurk verschijnen, terwijl de andere gast casual gekleed is.

Hieronder een overzicht van dresscodes:

Smart Casual

De gasten dragen elegante, modieuze kleding.

  • Dames: rok met een jasje en schoenen met een hak.
  • Heren: een kostuum is niet verplicht.

Tenue de ville (stadskleding)

Stadskleding, oftewel nette kleding voor overdag.

  • Dames: een mantelpak, geklede jurk of japon met jasje met panty of kousen (geen blote benen) en eventueel een hoed.
  • Heren: een net pak, al dan niet driedelig, donkerblauw of grijs (niet bruin) met overhemd en das, zwarte schoenen en donkere sokken.

Jacquet of morningcoat

Een jacquet of morningcoat wordt tot 18.00 uur gedragen, daarna dient men zich om te kleden voor de avond.

  • Dames: een cocktailjurk waarbij de rok tot net op of net boven de knie valt. Overdag worden de schouders bedekt door een bijpassend jasje; de schoenen hebben een hak en men draagt een klein tasje.
  • Heren: een lange, zwarte jas met rond weggesneden voorpanden en een gestreepte broek zonder omslag. Een wit, niet gesteven, overhemd met een blinde knoopsluiting, dubbele manchetten, een grijze, zwarte of witte das en een grijs vest. De bruidegom draagt een grijze hoed met grijze handschoenen in de linkerhand.

    

Smoking, Black Tie of Cravate noir

Deze kleding wordt na 18.00 uur gedragen.

  • Dames: een korte of lange avondjurk met eventueel lange handschoenen.
  • Heren: een zwarte smoking met een broek met bies aan de zijkant. Daarbij een wit smokingoverhemd en zwarte vlinderstrik. Lakschoenen zijn een must.

  ‚Äč  

White Tie of Cravate Blanche

Dit is het meest formele kledingvoorschrift voor de avond.

  • Dames: baljurk of galajurk die lang is tot aan de enkels en met een decolleté. De schouders mogen onbedekt en de rug mag bloot. Tot 18.00 uur draagt men een jasje of stola er overheen. Open schoenen met een hak van minimaal 4 centimeter en halflange tot lange handschoenen. Draag altijd een panty en een klein bescheiden tasje.
  • Heren: rokkostuum bestaande uit een zwarte jas die twee scherpe punten en lange panden heeft, een gesteven hemd met opstaande boord, een wit vest, een witte vlinderdas en een zwarte broek met enkele of dubbele bies aan de zijkant. Lakschoenen zijn een must.

  

Naast deze dresscodes kunnen jullie ook kiezen voor minder formele dresscodes zoals bijvoorbeeld ‘beach chique’ bij een strandhuwelijk of ‘a touch of pink’ (of andere kleur) bij een kleurthema.

Willen jullie geen spijkerbroeken op jullie huwelijk zien, vermeld dan ‘no jeans’ op de uitnodiging.

Heel veel plezier bij het bedenken van een thema voor jullie huwelijk en een daarbij behorende dresscode.

Willen jullie meer informatie en advies, dan mogen jullie altijd contact met mij opnemen.